
ضدحریق چیست؟ انواع مواد نسوز و ضد حریق
حریق واژهای عربی است که معادل فارسی آن واژه آتش می باشد و به عبارتی دیگر می توانیم آن را اجرای ضد آتش بنامیم.
پرکاربردترین آنها:
- ضد حریق چوب
ضد حریق اسکلت
ضد حریق پاششی
ضد حریق نانو
ضد حریق درب
درب ضد حریق اتاق سرور
دیوار پوش ضد حریق اتاق سرور
ضد حریق چیست؟
همانطور که پیشتر اشاره شد، ضد حریق به معنای «ضد آتش» یا همان «نگه دارنده در مقابل آتش یا آتش سوزی» میباشد. پوششهای ضد حریق بهمنظور نگه داری و محافظت انواع سازههای چوبی، فلزی و غیره در مقابل آتش و یا آتش سوزی به کار میرود.
پوشش ضد حریق سبب میشود تا مقاومت مواد در برابر آتش سوزی بسیار بالا رود. این نوع پوششها علاوه بر اینکه سبب مقاوم شدن سازههای فلزی و چوبی در برابر آتش میگردند، بعلاوه باعث میشوند تا زمان بیشتری برای عملیات نجات و یا گریز از آتشسوزی فراهم گردد.
همچنین این نوع سازهها به هنگام آتشسوزی از گسترش آتش بر روی دیوار و یا دیوارها جلوگیری میکنند.
معنی ضد حریق به انگلیسی
اگر به دیکشنری Longman مراجعه کنید، این واژه را به انگلیسی بهصورت زیر معنا نموده است:
Fire Proofing
پوشش انواع ضد حریق
بهجرئت میتوان گفت که «ضد آتش» در تمامی زمینهها قابلاستفاده است و از لحاظ عقلانی نیز برای هرگونه کسب و کار و صنعتی، لازم و واجب میباشد.
امروزه با پیشرفت تکنولوژی علم و بشریت به سمتی حرکت میکند که بازدهی و کیفیت کارها بالاتر برود و خطرات در محیط زندگی و با محیط کاری افراد به کمترین میزان برسد.
از بزرگترین خطرات که روزانه افراد و یا کسبوکارهایی شاید با آن روبرو شوند، خطر آتش سوزی میباشد. میتوان حریق را بهعنوان یک پدیده خانمانسوز نامید که اثرات جبرانناپذیری برجای میگذارد که از دیرباز تاکنون، بشر همیشه به دنبال راهکاری برای مهار سریع و به حداقل رساندن خطرات این فاجعه بوده است.
اگر بخواهیم لب کلام را بگوئیم، میتوانیم بگوییم که وظیفه اصلی پوشش ضد حریق، به تأخیر انداختن گسترش آتش و کاهش خسارات مالی و جانبی است.
همچنین میتوان برای انواع پوشش ضد حریق و کاربردهای آن در جامعه به موارد زیر اشاره کرد:
ملاتهای ضد آتش که سبب محافظت در برابر حریق در سطوح داخلی و خارجی در سازههای فلزی و بتنی و یا ساختمان و غیره
در منازل ساخت شده با اسکلت فلزی، گالوانیزه و یا استیل
خانههایی که با چوب و یا مصنوعات چوبی ساختهشدهاند
پوششهای پلی استر نانو جهت حفاظت در برابر آتش سوزیهای سطحی همچون فرش، موکت، پرده، مبل و غیره

مواد تشکیل دهنده پوشش ضد حریق چیست؟
1.ورمیکولیت
2. پرلیت
3. گچ ساختمانی
4.مونتموریلونیت
5. میکا
6. کلسیم کربنات
7.سیمان پرتلند
ورمیکولیت
مواد معدنی وجود دارند بنام فیلوسیلیکاته که دانههایی بهصورت زیرمجموعه دارند با نام ورمیکولیت «vermiculite».
بهصورت عمومی ورمیکولیت ها در دسته دانههای آبدار دستهبندی گردیده اند که این ماده در ضد حریق بودن پوشش بسیار تأثیر بسزایی دارند.
مقاومت دمایی این ماده در برابر آتش بیش از 1200 درجه سانتیگراد است. این ماده ازنظر خاصیت شیمیایی خنثی بوده و همین امر سبب جلوگیری از واکنش آن با سازههای فلزی و فولادی میگردد. خاصیت صد در صد معدنی بودن در این دانهها از خصوصیت برجسته آن میباشد.
پرلیت
از ترکیب موادی همچون کلسیم، پتاسیم، منگنز، سدیم و دیگر عناصر خاکهای آبدار پرلیت به وجود میآید. این نوع از خاک به علت وجود رطوبت در آن میتواند عایق گرما باشد.
گچ های ساختمانی
به جهت گیرش سریع المانی که در آن به کار میروند کمک میکنند، گچ نیز بهنوعی عایق گرما شناخته میشود. نقش گچ در تشکیل پوششهای ضد حریق تسریع گیرش فرآیند شاتکریت (گیرش بتن متشکل از سیمان، شن و ماسه) میباشد.
مونتموریلونیت

مجموعهای از کانیهایی با عناصر جداگانه و با فرمول شیمیایی {(Al 1.67 Mg 0.33)[(OH)2 – Si4O10] 0.33-}.Na 0.33(H2O)4 میباشد که میتوان آن را بهنوعی نگهدارنده سازه و حفظ استحکام آن در دماهای بالا، نام برد.
میکا (mica)
وعی مواد معدنی و کانی است. این نوع از مواد، عایق صد در صد الکتریسیته و حرارت میباشد. یک نمونه قابللمس از میکا را میتوان در سرپیچ لامپها مشاهده کرد.
کلسیم کربنات
ین ترکیب را میتوان از پرکاربردترینها در صنعت ساختمان سازی و در بخشهای مختلف آن دانست. کلسیم کربنات با فرمول شیمیایی CACO3 نقش پرکننده (FILER) را در ساخت انواع سازههای ساختمانی دارد.
از دیگر وظایف این عنصر میتوان حجم دهندگی پوششهای ضد حریق را نام برد. میتوان گفت که کربنات کلسیمها جزء مواد معدنی سبک بوده و به دلیل کاهش وزن کلی سازه، از آنها در ساختار پوششهای ضد حریق نیز استفاده میگردد.
سیمان پرتلند
به سیمانی که دارای عناصر زیر باشد، سیمان پرتلند گفته میشود:
اکسیدهای سیلیسی
اکسیدهای آلومینیومی
اکسیدهای آهنی
آلومین کلسیم
این نوع سیمان، مستحکم کننده سازه و پوششهای ضد حریق است.

تفاوت بین مصالح ضد حریق و ملات ضد حریق چیست؟
درواقع ملات (مصالح) ضد حریق منبسط شونده، پایه معدنی و سیمانی برای محافظت از فولاد و بتن در آتشسوزی میباشد. ملات ضد حریق معدنی دانسیته بر پایه مواد معدنی نسوز تولید میگردد و حاوی مواد منبسط شونده نظیر ورمیکولیت «Vermiculite»، دولومیت، پرلیت و مصالحی نظیر ماسه منبسط شونده سبک، ملات هیدرولیکی (سیمان)، مواد کفزا و غیره میباشد.
از این ملات میتوان برای محیطهای داخلی و خارجی سطوح بتنی و فولادی به کار برد که سبب جلوگیری از رسیدن حرارت ناشی از آتش سوزی به سطح ماده اصلی میشود.
این نوع ملات چون دارای پایه آبی میباشد در محیطهایی که محدودیتهای خاصی دارند (همچون بیمارستانها) میتواند کمک فراوانی نماید.
بعد از اجرای ملات ضد حریق، ملات، منبسط میشود و ضخامت آن نیز تا حدی بالا میرود که آتش سوزی کمترین اثر بر روی سطح زیر کار را خواهد داشت.
ضمن اینکه با توجه به پایه آبی بودن ملات ضد حریق شرکت تیران تونل بیستون، این نوع ملات به دلیل اینکه پایه آبی دارند، به هنگام حریق از خود گاز خطرناکی متصاعد نمیکنند. این نوع از عایق را میتوان علاوه بر سطح بتن و فولاد در سطح چوب نیز به کاربرد
پوشش ضد حریق پایه معدنی و عایق ضد حریق پایه سیمانی
پوشش ضد حریق پایه معدنی با چگالی کم (Low Density Fireproof Coating) ملاتی است که بهمنظور محافظت بتن و فولاد در برابر حریق به کار میرود.
میتوان ای نوع پوشش را برای محیطهای داخلی و یا خارجی بتنی و یا فولادی به کار برد تا سبب جلوگیری از رسیدن آتش به سطح اصلی ماده شد زیرا حرارت ناشی از آتش سوزی در صورت رسیدن به سازههای بتن یا فولادی سبب کاهش عمر مقاومت سازه و درنتیجه سریعتر خراب شدن آنها خواهد گردید.
پوشش ضد حریق چگالی کم، مقاومت فشاری بسیار بالایی دارد. عملکرد آن در مواقع حوادث و حریق فوقالعاده است. این ملات را میتوان در هر نقطهای از سازه که خواستیم استفاده کرد. همچنین این ملات بیشتر از ۱۰ سال عمر دارد و در طول زمان حتی ذرهای از کیفیت آن کاسته نمیشود. همچنین ضخامت این ملات نسبت به دیگر محصولات سیمانی بسیار کمتر است.
ز پوشش ضد حریق چگالی کم میتوان در مکانهای زیر استفاده کرد:
•مراکز آموزشی
• مدارس
• دانشگاهها
• بیمارستانها
• نیروگاههای برق
• مراکز صنعتی و کارخانهها
• انبارها
• سالنهای سینما
• مراکز تفریحی و فرهنگی
• ایستگاههای پمپبنزین
• در کلیهی مکانهایی که احتمال آتش سوزی و ایجاد حریق در آنها وجود دارد
رنگ پوشش ضد حریق خاکستری میباشد. چگالی این ملات بین ۰٫۶ تا ۰٫۷ گرم بر سانتیمتر مکعب است. ضریب انتقال حرارت این پوشش ۰٫۱ وات بر متر بر درجه سانتیگراد است.
میزان مقاومت فشاری آن ۰٫۱ مگا پاسکال بوده و به ازای ضخامت ۱ سانتیمتر در سطحی بهاندازهی ۱ مترمربع بایستی ۶ کیلوگرم از آن را مصرف نمود.
نکته بسیار مهم: سطحی که قرار است پوشش ضد حریق بر روی آن اجرا گردد، بایستی خشک بوده و عاری از هرگونه چربی و یا روغن باشد و روی سطح نباید هیچگونه گردوغباری وجود داشته باشد. درصورتیکه کیفیت سطح زیر کار مناسب نباشد، بایستی قبل از اجرا، سطح را مش بندی کرد. طراحی و اجرای پوشش ضد حریق حتماً باید توسط یک گروه متخصص و مجرب انجام بگیرد که گروه تخصصی تیران تونل بیستون در خدمتگزاری آماده است
رنگ ضد حریق – چوب
نس رنگ منبسط شونده ضد حریق (Paint Intumescent) عمدتاً از نوع آلی است و ضخامت آن چند میکرون میباشد. پوشش رنگ منبسط شونده ضد حریق بااینکه دارای ضخامت کمی میباشد، در صورت وقوع آتشسوزی، سبب ایجاد یکلایه ضخیمتر در سطح شده و سبب محافظت جسم میشود.
پوشش رنگ ضد حریق در اکثر موارد بر روی مصالحی بکار میرود که قابلیت اشتعال دارند تا در صورت بروز حریق سبب به تأخیر افتادن آتشسوزی گردد.
برای این منظور لازم است یک توده متخلخل جامد از رنگ ضد حریق منبسط شونده تشکیل شود. لازمه این اتفاق این است که در مرحله اول یک ماده شیمیایی بر اثر سوختن، ماده جامدی از خود بر روی سطح جای بگذارد. ماده جامد باقی از رنگ منبسط شونده از نوع کربن است.

همانطور که پیشتر اشاره شد، این رنگ دارای ترکیبات شیمیایی مختلفی است و این ترکیبات باید بهگونهای انتخاب و ترکیب شوند که بتوانند در کنار یکدیگر عملکرد محافظتی موردنظر را به نمایش بگذارند.
معمولاً چهار نوع ترکیب مختلف در رنگ ضد حریق منبسط شونده مورداستفاده قرار میگیرند که عبارتاند از:
1. ترکیب پلیهیدریک جهت تولید کربن در حین حریق
2. عامل آبزدایی
3. عامل اسفنجی کننده یا تولید گاز
4. رزین (عامل چسباننده رنگ)
ین رنگ ضد حریق در ضخامت حداکثر 5 میلیمتر اجراشده و میتوانند سازه فولادی یا بتنی را تا 2 ساعت در برابر حریق محافظت نمایند.
رنگ منبسط شونده ضد حریق زمانی که در معرض آتش قرار میگیرد به دلیل وقوع یک سری واکنشهای شیمیایی، گازهای خنککنندهای آزاد مینماید و سبب افزایش حجم آن میشود و با حریق مقابله میکند. در ضمن رنگ ضد حریق منبسط شونده یکلایه عایق زغالی جهت عایق سازی تولید میکند که ضخامت آن حتی تا 20 برابر مقدار اولیه رنگ هست.
بهجای رنگ منبسط شونده ضد حریق مورداستفاده، فوم پفکردهای حاوی میلیونها سلول کوچک مقاوم در برابر حریق به وجود میآید که این فوم ضد حریق که از رنگهای ضد حریق منبسط شونده حاصلشده، بهعنوان عایق، تماس شعله یا آتش را با سطح به تعویق انداخته و بهعنوان یک مانع تأخیر انداز از داغ شدن سریع و احتراق سطح زیرین جلوگیری به عمل میآورند.
کفپوش ضد حریق
روکش اپوکسی کف و هاردنر مربوطه از سری محصولاتی است که بر پایه رزین اپوکسی بیسفنول و هاردنر پلی آمینی تغییر شکل یافته و سپس تولید و ارائه میگردد.
در این محصول از هیچگونه حلال و رقیق کننده های غیر واکنش گرا استفاده نمیگردد و همین عامل موجب میشود که ساختار پلیمری محصول پس از واکنش بهصورت ثابت و پایدار باقی بماند.
با توجه به خصوصیات برجسته شیمیایی، مکانیکی، الکتریکی و حرارتی این محصول بهترین انتخاب برای پوشش سطوح صنعتی بوده و علاوه بر آن با توجه به امکان اجرای روکش بهصورت یکپارچه و بدون درز و همچنین خصوصیات ضد میکروبی آن، میتواند بهعنوان مناسبترین پوشش بهداشتی مورداستفاده قرار گیرد.
با توجه به خصوصیات مکانیکی برجسته و قابلیت هدایت جریان الکتریسیته ساکن، امکان بهکارگیری محصول، در پوشش کلیه سطوحی که هدایت الکتریسیته ساکن در آن بسیار مهم است، میسر میباشد.
از دیگر خصوصیات برجسته آن میتوان به مقاومت حـرارتی، شیمیائی و مکانیکـی مطلوب این محصول اشاره کرد. در ساختار این محصول از هیچگونه حلال و رقیقکننده غیر واکنش گرا استفاده نگردیده و همین امر موجب میگردد که کیفیت محصول در درازمدت ثابت باقی بماند.

جرای پوشش ضد حریق اسکلت فلزی - سازه فلزی
طراحان و محاسبان سازه بایستی لزوم محافظت اسکلت ساختمان و سازه با پوشش ضد حریق سازه فولادی در برابر حریق را بهعنوان مهمترین قسمت محافظت غیرعامل در نظر بگیرند.
اجرای پوشش ضد حریق سازههای فلزی، یکی از مهمترین و کاربردیترین روشهای محافظت سازه در رشته مهندسی محسوب میشود. در این روش، بیشتر ستونها و تیرهای اصلی سازه جهت محافظت قابهای سازهای در مقابل حریق توسط پوشش ضد حریق سازه فولادی پوشش داده میشوند.
دیوارها، سقف و کف سایر موارد مقاومسازی غیرعامل در مقابل حریق میباشند که در موارد و کاربریهای خاص، عایق سازی میشوند.
مطابق دستورالعمل ISO و BS 476 فلز آهن بدون پوشش ضد حریق سازه فولادی در مدتزمان کمتر از 10 دقیقه پس از آتش سوزی به دمای 500 درجه میرسد که این دما، نقطه خمش فلز آهن بوده و طبق مطالب فوق 50 درصد مقاومت خود را از دست خواهد داد. در اکثر پروژهها همچون نیروگاه به علت بالا بودن خطر حریق و آتشسوزی نیاز است تا سازه بهخصوص سازههای فلزی توسط پوشش ضد حریق نسبت به حریق احتمالی مقاوم سازی شود.
شرکت تیران تونل بیستون باسابقهای درخشان در این زمینه، در خدمتگزاری آماده است. با ما تماس بگیرید.
خدمات تیران تونل بیستون در زمینه انواع حریق پاشی
شرکت تیران تونل بیستون در زمینه تولید دستگاه ضد حریق پاشی سابقه درخشانی دارد و کافی است تنها با شماره های شرکت تماس حاصل فرمایید تا همکاران مجموعه ما شمارو به بهترین شکل ممکن راهنمایی کنند
0912-4543946

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.